Snelle levering
Materialen kennis
Vriendelijke klantenservice
Eigen hout werkplaats
Grootste assortiment

Zelf een Terras Aanleggen

terras
20 juni 2024 6 keer bekeken 4 lezen
Zelf een Terras Aanleggen

Zelf een Terras Aanleggen

Nu de zomer voor de deur staat, is het de perfecte tijd om je tuin zomerklaar te maken. Een van de beste manieren om van je buitenruimte te genieten, is door een terras aan te leggen. Met een beetje voorbereiding en geduld kun je een prachtig terras creëren zonder de hoge kosten van een professioneel aangelegd terras. In deze blog leer je alles wat je moet weten om zelf een terras aan te leggen, inclusief kosten, stappenplan en tips om geld te besparen.

Kosten Terras Aanleggen

De kosten van het aanleggen van een terras kunnen erg variëren, afhankelijk van het gekozen materiaal, de grootte van het terras en eventuele extra's zoals opsluitbanden en drainage. Gemiddeld kun je rekening houden met de volgende kosten:

  • Materialen: De prijs per vierkante meter voor bestratingsmaterialen kan variëren van €10 tot €50, afhankelijk van het type steen of tegel dat je kiest.
  • Opsluitbanden: Deze kosten ongeveer €2 tot €5 per meter.
  • Zand en grind: Voor het zandbed en grind kun je rekenen op ongeveer €15 tot €30 per m3.
  • Gereedschap: Mogelijk heb je al het benodigde gereedschap in huis, maar zo niet, dan kun je dit huren of kopen voor ongeveer €50 tot €100.

Al met al kunnen de kosten voor een gemiddeld terras van bijvoorbeeld 20 vierkante meter variëren van €500 tot €2000, afhankelijk van de gekozen materialen en of je al het gereedschap in huis hebt.

Een Tuin Terras Aanleggen Doe Je Zelf Met Deze 6 Simpele Stappen

1. Markeer het Terras

Begin met het markeren van het gebied waar je het terras wilt aanleggen. Gebruik houten paaltjes en touw om de contouren van je terras uit te zetten. Zorg ervoor dat je de vorm en afmetingen nauwkeurig meet, zodat je een duidelijk beeld hebt van de uiteindelijke grootte en positie.

2. Zandbed Voorbereiden

Graaf de grond binnen de gemarkeerde gebieden uit tot een diepte van ongeveer 15-20 cm. Dit biedt voldoende ruimte voor de fundering en de bestrating. Vul de uitgegraven ruimte met een laag grind van ongeveer 5-10 cm dik. Dit zorgt voor een stabiele basis en goede drainage.

3. Zandbed Aantrillen en Helling Bepalen

Stort een laag scherp zand van ongeveer 5-10 cm dik bovenop het grind. Gebruik een trilplaat om het zandbed goed aan te trillen, zodat het stevig en stabiel wordt. Dit helpt om verzakkingen in de toekomst te voorkomen. Zorg ervoor dat je een lichte helling (ongeveer 1-2 cm per meter) aanbrengt in het zandbed om waterafvoer te bevorderen.

4. Plaats de Opsluitbanden en Bepaal Daarna de Zandbed Hoogte

Plaats opsluitbanden langs de randen van je terras om te voorkomen dat de bestrating verschuift. Deze banden moeten stevig in de grond verankerd worden. Nadat de opsluitbanden geplaatst zijn, gebruik je een waterpas en richtplaat om de hoogte van het zandbed gelijkmatig te verdelen en te controleren. Vul indien nodig extra zand aan en tril opnieuw.

5. Leg de Bestrating

Begin met het leggen van de bestrating vanuit een hoek, werkend in rechte lijnen. Zorg ervoor dat je de stenen of tegels strak tegen elkaar plaatst. Gebruik een rubberen hamer om de bestrating voorzichtig aan te tikken en op de juiste hoogte te brengen. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de bestrating waterpas ligt.

6. Voegen Inwassen en Bestrating Aftrillen

Na het leggen van de bestrating, strooi je droog voegzand over het gehele oppervlak. Gebruik een bezem om het zand in de voegen te vegen. Nadat de voegen gevuld zijn, gebruik je opnieuw de trilplaat om de bestrating goed aan te trillen en ervoor te zorgen dat alles stevig op zijn plaats zit. Veeg het overtollige zand weg en herhaal het voegproces indien nodig.

Goedkoop Terras Aanleggen

Het is zeker mogelijk om een terras aan te leggen met een beperkt budget. Hier zijn enkele tips om kosten te besparen:

  • Materialen: Kies voor voordelige materialen zoals betontegels in plaats van duurdere natuurstenen. Vaak zijn er aanbiedingen of uitverkoop van bouwmarkten die je kunt gebruiken.
  • Zelf doen: Door het werk zelf te doen, bespaar je aanzienlijk op arbeidskosten. Zorg ervoor dat je de juiste kennis en tools hebt voordat je begint.
  • Herbruikbare materialen: Overweeg het gebruik van gerecyclede stenen of tegels. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar kan ook kosten besparen.
  • Goed plannen: Zorg voor een goede planning en voorbereiding. Dit voorkomt onnodige uitgaven en tijdverlies tijdens het project.

Met deze stappen en tips ben je goed voorbereid om zelf een prachtig terras aan te leggen zonder je budget te overschrijden. Veel succes!

Gerelateerde berichten
Opmerkingen
Laat jouw reactie achter
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd
Bezoeker
6 augustus 2024
Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension

Algemene voorwaarden    Privacy    Disclaimer

© 2013-2024 Gebruiktebouwmaterialen.com
Hulp nodig?
Hulp nodig bij het vinden
van het juiste product?
Neem contact op met ons team