Snelle levering
Materialen kennis
Vriendelijke klantenservice
Eigen hout werkplaats
Grootste assortiment

Vlonder maken: doe het zelf in 7 simpele stappen

Vlonder maken: doe het zelf in 7 simpele stappen
11 april 2023 242 keer bekeken 4 lezen
Vlonder maken: doe het zelf in 7 simpele stappen

Het mooie weer komt er weer aan en dat betekend dus dat je weer lekker in je tuin kan genieten! Is jouw tuin aan een opfirsbeurt toe, dan hebben wij het perfecte stappenplan om je eigen vlonder in de tuin te maken. Direct is je terras omgetoverd in een mooi stijlvol buiten. Of je nu een tuin hebt of een dakterras: vlonders maken van elke buitenruimte een natuurlijk en rustige plek om te genieten. 

Wat is een vlonder?

Een vlonder is simpel gezegd een losliggende buitenvloer. Voorheen waren vlonders standaard van hout, maar tegenwoordig heeft men keus uit vele andere materialen, zoals composiet en bamboe. De laatste jaren is de populariteit van vlonders enormgestegen. Een vlonder geeft je tuin dan ook veel meer karakter en het past ook nog eens in elke tuinstijl. 

Welke materialen heb je nodig?

Voordat je aan de slag kunt met de vlonder heb je natuurlijk materiaal en gereedschap nodig. Daarom zetten we dit uitgebreid voor je op een rijtje. 

 • Geïmpregneerd hout (voor het frame en de terrasplanken)
 • Betonmix
 • Grind
 • Dwarsbalk
 • Paalankers of betonnen funderingen
 • Gegalvaniseerde dekschroeven of spijkers
 • Balkenhangers
 • String of touw
 • Cirkelzaag
 • Rolmaat
 • Schep
 • Kruiwagen (voor het mengen van beton)

Vlonder bouwen, de 7 stappen:

Stap 1: Ontwerp en planning

Bepaal de grootte en locatie van de vlonder. Houd rekening met factoren zoals beschikbare ruimte, toegangspunten en eventuele bestaande structuren of functies. Schets dan een ruw plan, noteer afmetingen, materialen en eventuele bijzonderheden. Controleer de plaatselijke bouwvoorschriften en verkrijg de nodige vergunningen mocht dit nodig zijn.

Stap 2: bereid de plek voor

Markeer de locatie van het dek met touw. Zorg ervoor dat het gebied vrij is van obstakels zoals stenen of wortels. Installeer een dwarsbalk langs de buitenmuur als je de vlonder aan het huis bevestigt. Zorg ervoor dat het waterpas is en stevig  bevestigd is met behulp van vlonderschroeven of doorgaande bouten. beits de dwarsbalk om waterschade te voorkomen.

Stap 3: graaf funderingen (indien van toepassing)

Bepaal de diepte en diameter van de funderingen die nodig zijn voor de grootte van het terras en de bodemgesteldheid. Gebruik een schop om kuilen te graven voor de fundering op de gemarkeerde plaatsen. Meestal worden funderingen geplaatst op de hoeken langs de omtrek van het dek. Voeg dan  een laag grind toe aan de bodem van elke kuil, voor drainage. Plaats paalankers of plaats betonnen funderingen in elke kuil. Zorg ervoor dat ze waterpas en loodrecht zijn.

Stap 4: Bouw het frame

Meet en zaag het hout voor de buitenste randbalken. Bevestig ze aan de paalankers of funderingen met gegalvaniseerde dekschroeven of spijkers. Installeer extra balken tussen de randbalken, met een tussenruimte volgens het ontwerp. Bevestig ze met behulp van balkhangers en gegalvaniseerde schroeven of spijkers. Installeer een balk langs het midden van het terras om de balken te ondersteunen, indien nodig. Bevestig het aan de palen.

Stap 5: Installeer terrasplanken

Begin aan het ene uiteinde en begin de terrasplanken loodrecht op de balken te bevestigen. Laat een kleine opening tussen de planken voor waterafvoer. Gebruik gegalvaniseerde terrasschroeven of spijkers om de planken aan de balken te bevestigen en plaats twee schroeven op elke balk.

Stap 6: Trappen en leuningen (indien van toepassing)

Als uw terras trappen nodig heeft, meet en zaag dan de trapboom en bevestig ze aan het frame van het terras. Installeer treden en stootborden en zorg ervoor dat ze stevig vastzitten. Als je van plan bent om leuningen toe te voegen, meet en zaag dan palen en balustrades op de gewenste hoogte. Bevestig ze aan de vlonder met behulp van de juiste schroeven. Installeer een bovenrail om het relingsysteem af te maken.

Stap 7: Afwerking

Zaag overtollige vlonderplanken af met een cirkelzaag. Schuur eventuele ruwe randen of splinters. Breng een beschermende kit of beits aan op het terras volgens de instructies van de fabrikant.

Vergeet niet om tijdens het hele bouwproces prioriteit te geven aan veiligheid, inclusief het dragen van beschermende kleding en het gebruik van geschikt gereedschap. Het is ook van essentieel belang om de lokale bouwvoorschriften te raadplegen en, indien nodig, professionele hulp in te roepen.

Goedkoop vlonder maken?

Wil je de vlonder zo goedkoop mogelijk maken? Zorg er dan voor dat je gebruikte balken en planken gebruikt. Deze vind je hier.

Gerelateerde berichten
Opmerkingen
Laat jouw reactie achter
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd
Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension

Algemene voorwaarden    Privacy    Disclaimer

© 2013-2024 Gebruiktebouwmaterialen.com
Hulp nodig?
Hulp nodig bij het vinden
van het juiste product?
Neem contact op met ons team