Blog's Menu

Draagmuur verwijderen: Zo pak je het goed aan!

By 17 oktober 2024 0 opmerkingen

Wil je meer ruimte en een open gevoel in je huis creëren? Dan denk je misschien aan het verwijderen van een muur. Maar pas op! Als het een draagmuur is, komt er meer bij kijken dan alleen een sloophamer. Het is belangrijk dat je weet wat je doet, want een draagmuur zorgt letterlijk voor de stabiliteit van je huis. In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe je een draagmuur veilig verwijdert en waar je op moet letten!

Een draagmuur herkennen? Zo doe je het!

Voordat je enthousiast begint met slopen, moet je eerst bepalen of de muur die je wilt verwijderen een draagmuur is. Een draagmuur ondersteunt de bovenliggende verdiepingen en is dus cruciaal voor de stevigheid van je huis.

Maar hoe herken je zo'n draagmuur? Hier zijn een paar tips:

  • Dikte van de muur: Draagmuren zijn vaak dikker dan niet-dragende muren, meestal 20 cm of meer.
  • Locatie: Muren die in het midden van het huis staan of waar bovenliggende vloeren, balken of het dak op rusten, zijn vaak draagmuren.
  • Plattegrond: Check de bouwtekeningen van je huis. Draagmuren staan hier meestal op aangegeven. Als je geen bouwtekeningen hebt, kan een constructeur je helpen.

Twijfel je nog steeds? Laat dan altijd een professional kijken, want het slopen van een draagmuur zonder de juiste kennis kan ernstige schade aan je huis veroorzaken.

De kosten van een draagmuur verwijderen

Het verwijderen van een draagmuur is niet goedkoop, maar hoe hoog de rekening precies uitvalt, hangt af van een aantal factoren. Gemiddeld kun je rekening houden met kosten tussen de €2.000 en €8.000. De prijs is afhankelijk van zaken als:

  • De grootte van de muur.
  • Het materiaal waaruit de muur bestaat.
  • Of er een stalen of houten steunbalk geplaatst moet worden.
  • Eventuele vergunningen en constructieberekeningen.

Wil je besparen op kosten? Doe dan een deel van de klus zelf, zoals het voorbereiden van de ruimte of het afwerken van de muur nadat de steunbalk is geplaatst.

Een draagmuur verwijderen in 5 stappen

Het klinkt misschien als een zware klus, maar met een goed plan en de juiste voorbereiding is het verwijderen van een draagmuur prima te doen. Hier zijn de vijf stappen die je moet volgen om het veilig aan te pakken:

1. Vraag een vergunning aan

Voordat je begint, moet je vaak een vergunning aanvragen bij de gemeente. Dit is vooral belangrijk als het gaat om een grote verbouwing die de constructie van je huis verandert. Controleer altijd de lokale regels en voorkom dat je achteraf problemen krijgt.

2. Laat een constructieberekening maken

Een draagmuur verwijderen betekent dat er een nieuwe constructie nodig is om het gewicht van je huis op te vangen. Een constructeur maakt een constructieberekening en een stempelplan, zodat je precies weet welke balk je nodig hebt en waar je stempels moet plaatsen.

3. Plaats stempels volgens het stempelplan

Voordat je de draagmuur sloopt, moet je eerst tijdelijke ondersteuning plaatsen. Dit doe je met stempels die je volgens het stempelplan plaatst. Deze zorgen ervoor dat je huis niet instort terwijl je de muur verwijdert. Een beetje spannend misschien, maar dit is een cruciale stap!

4. Verwijder de draagmuur

Nu komt het echte werk: de muur slopen! Zorg ervoor dat je het sloopwerk veilig uitvoert en de muur stap voor stap verwijdert. Dit is geen klus om haast mee te hebben, dus neem de tijd en werk nauwkeurig.

5. Plaats de steunbalk

Nu de muur weg is, moet je een stalen of houten steunbalk plaatsen om het gewicht van de bovenliggende constructie op te vangen. Dit is specialistisch werk, dus zorg ervoor dat je hier een professional bij betrekt als je zelf geen ervaring hebt met bouwconstructies. De steunbalk wordt netjes in de muur of plafond weggewerkt, zodat je later niks meer ziet van de ingreep

Goedkope stalen balk

Een van de grootste kostenposten bij het verwijderen van een draagmuur is de stalen balk die geplaatst moet worden. Gelukkig kun je hier slim op besparen door te kiezen voor een B-keus stalen balk. Dit zijn balken die een kleine beschadiging hebben of uit een restpartij komen, maar die nog steeds volledig functioneel zijn. Ze voldoen aan alle bouwtechnische eisen, maar kosten vaak een stuk minder dan een nieuwe balk.

Daarnaast kun je ook kijken naar tweedehands stalen balken van bijvoorbeeld sloopprojecten. Zolang de balk nog in goede staat is, kan dit een prima en goedkope oplossing zijn.

Het verwijderen van een draagmuur is geen simpele klus, maar met de juiste stappen en voorbereidingen kan het een geweldige manier zijn om je woning te moderniseren en ruimtelijker te maken. Dus, wil je een open en licht huis zonder muren die in de weg staan? Volg deze tips en je bent goed op weg!

Gerelateerde Berichten
Leave a comment
Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension
Hulp nodig?
Hulp nodig bij het vinden
van het juiste product?
Neem contact op met ons team