Snelle levering
Materialen kennis
Vriendelijke klantenservice
Eigen hout werkplaats
Grootste assortiment

Houten vloer isoleren: Zo pak je het slim aan!

bad inbouwen
26 september 2024 17 keer bekeken 3 lezen
Houten vloer isoleren: Zo pak je het slim aan!

Ben je het zat om koude voeten te hebben in de winter? Wil je besparen op je energierekening of een geluiddichte kamer creëren waar je ongestoord je favoriete muziek kunt luisteren? Dan is het isoleren van je houten vloer een slimme zet! Of je nu een ervaren doe-het-zelver bent of gewoon op zoek bent naar de beste en goedkoopste oplossing, in deze blog nemen wij je mee in alles wat je moet weten over het isoleren van je houten vloer.

Het beste isolatiemateriaal voor houten vloeren

Niet elk isolatiemateriaal is geschikt voor houten vloeren. Belangrijk is dat je kiest voor materiaal dat vochtwerend en duurzaam is. Glaswol, steenwol en PIR-platen zijn populaire keuzes. Glaswol en steenwol zijn uitstekende keuzes en daarnaast ook nog eens brandwerend. PIR-platen daarentegen zijn een stuk dunner en daardoor ideaal als je niet veel ruimte hebt om mee te werken.

Zelf houten vloer isoleren

Je kunt prima zelf je houten vloer isoleren! Heb je een kruipruimte onder je huis? Dan wordt de klus een stuk makkelijker. Het enige dat je nodig hebt is isolatiemateriaal en goede ventilatie in de kruipruimte. Let er wel op dat je stevig schoeisel en handschoenen draagt.

Zo pak je het aan:

  1. Begin met het schoonmaken van de kruipruimte. Niemand wil tussen spinnenwebben en stof liggen.
  2. Breng vervolgens het isolatiemateriaal aan tegen de onderkant van de vloer. Zorg ervoor dat je de naden goed afplakt om warmteverlies te voorkomen.
  3. Sluit de klus af met het plaatsen van een dampremmende folie om vochtproblemen tegen te gaan.

Als je geen kruipruimte hebt, kun je het isolatiemateriaal tussen de balken van je vloer plaatsen. Het is een wat grotere klus, maar absoluut te doen!

Houten vloer isoleren vanuit bovenaf of via de kruipruimte?

Je houten vloer isoleren kun je op verschillende manieren aanpakken: vanaf de bovenkant of via de kruipruimte. Als je via de kruipruimte gaat, heb je het voordeel dat je geen vloer hoeft te verwijderen. Dit is vaak de snelste en meest efficiënte manier.

Heb je geen kruipruimte? Dan moet je aan de slag vanaf de bovenkant van je vloer. Dit betekent dat je eerst de vloerbekleding moet verwijderen om het isolatiemateriaal aan te brengen. Hoewel dit meer werk is, biedt het wel de mogelijkheid om ook geluidisolatie toe te voegen. 

Houten vloeren isoleren tegen geluid

Isoleren tegen geluid vraagt om een iets andere aanpak dan isoleren tegen kou. Je hebt hier dikker materiaal voor nodig, zoals kurk of speciale geluidsisolatieplaten. Deze materialen absorberen geluidsgolven en verminderen de nagalm in een ruimte.

Wil je zowel thermische als geluidsisolatie? Dan kun je kiezen voor een combinatie van materialen. Denk bijvoorbeeld aan een ondervloer van kurk met daaroverheen thermische isolatieplaten. Dubbele winst! 

Goedkoop houten vloer isoleren

Het isoleren van je houten vloer hoeft geen fortuin te kosten. Met wat slimme keuzes kun je flink besparen. Kijk bijvoorbeeld naar isolatiemateriaal met een hoge prijs-kwaliteitverhouding, zoals glaswol. Deze is goedkoop en doet zijn werk uitstekend.

Daarnaast kun je ook besparen door de klus zelf te doen. Dit vraagt misschien wat extra tijd en energie, maar het scheelt je een flinke som geld aan arbeidskosten.

Bedenk ook: goedkoop hoeft niet altijd duurkoop te zijn, zolang je maar zorgt voor goed afgedichte naden en de juiste ventilatie. Zo voorkom je vochtproblemen én heb je binnen no-time een heerlijk warme vloer zonder je spaarpot te plunderen.

Wil je extra voordelig je houten vloer isoleren? Kijk dan eens naar B-keus isolatiemateriaal of gebruikte isolatie. B-keus betekent dat het isolatiemateriaal misschien wat schoonheidsfoutjes heeft, zoals een kleine beschadiging of een afwijkende maat, maar verder perfect functioneert. Het kan een stuk goedkoper zijn dan de A-keus, terwijl het dezelfde isolerende eigenschappen biedt.

Ook gebruikte isolatie kan een interessante optie zijn als je graag milieubewust bezig bent. Je kunt bijvoorbeeld PIR-platen of glaswol vinden die over zijn van andere bouwprojecten. Het is belangrijk om te controleren of het materiaal nog in goede staat is en niet aangetast is door vocht of schimmel, maar als alles in orde is, kan dit een geweldige manier zijn om zowel je portemonnee als het milieu te sparen!

Gerelateerde berichten
Opmerkingen
Laat jouw reactie achter
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd
Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension

Algemene voorwaarden    Privacy    Disclaimer

© 2013-2024 Gebruiktebouwmaterialen.com
Hulp nodig?
Hulp nodig bij het vinden
van het juiste product?
Neem contact op met ons team