Heb je behoefte aan wat meer privacy of wil je een extra kamer creëren in je huis? Een scheidingswand kan dan de perfecte oplossing zijn! En het mooie is: met een beetje geduld en wat handige tools kun je deze zelf maken. Ja, je leest het goed, zelf een scheidingswand maken is helemaal niet zo moeilijk als je misschien denkt. Met deze speelse en praktische gids doorloop je het proces in een handomdraai. Dus pak je gereedschap en laten we aan de slag gaan!
Kies het juiste materiaal voor de scheidingswand
Voordat je begint met bouwen, is het belangrijk om het juiste materiaal te kiezen. Want wat is nou een scheidingswand zonder de juiste basis? Er zijn verschillende opties, maar de meest gebruikte materialen zijn gipsplaten, metal studs en houten frames. Gipsplaten zijn snel en makkelijk te verwerken, plus ze zijn lekker licht. Wil je iets stevigers? Dan kun je kiezen voor metal studs als framewerk. Voor dit project gaan we ervan uit dat je voor gipsplaten gaat, want die zijn niet alleen goedkoop, maar ook heel goed zelf te plaatsen.
Wist je dat… je gipsplaten ook kunt kiezen in verschillende diktes? 12,5 mm is het meest gangbaar voor scheidingswanden.
Hoe plaats je zelf een scheidingswand?
Klaar om aan de slag te gaan? Goed! Volg deze stappen en binnen no-time staat er een mooie, stevige scheidingswand in je ruimte. Of je nu een pro bent of dit je eerste keer is, met deze handleiding gaat het je lukken!
1. Bepaal de locatie van de tussenwand
Voordat je met de hamer en schroeven aan de slag gaat, is het belangrijk om te weten waar je de wand precies wilt plaatsen. Denk na over de ruimte die je nodig hebt en of de wand in lijn moet zijn met bestaande muren of deuren. Heb je het op papier staan? Mooi, nu kun je de locatie aftekenen op de vloer en muren. Met een potlood en een lange lat kun je een rechte lijn trekken – dit maakt alles een stuk makkelijker als je verder gaat met bouwen.
2. Plaats de vloerliggers
De vloerligger is het fundament van je scheidingswand. Dit is de eerste horizontale balk die je aan de vloer bevestigt, en deze zorgt ervoor dat alles stevig staat. Meet goed af en zorg ervoor dat de vloerligger recht ligt, want als dat niet het geval is, gaat je wand later scheef staan (en dat wil je niet!). Bevestig de vloerligger met een boormachine en schroeven – gebruik hiervoor beton- of houtschroeven, afhankelijk van de ondergrond.
Tip: Gebruik een waterpas om zeker te zijn dat je vloerligger precies recht ligt!
3. Monteer de metalen liggers aan het plafond
Nu de vloerligger ligt, gaan we naar het plafond. Hier bevestig je de metalen liggers die de bovenkant van je wand gaan ondersteunen. Ook hier geldt: meten is weten. Zorg ervoor dat je de metal stud aan het plafond goed afstemt op de vloerligger. Dit doe je door de liggers te monteren met behulp van schroeven of een speciaal ophangsysteem. Zorg er ook voor dat je de bevestigingen goed vastzet, want de metal studs moeten stevig genoeg zijn om de hele wand te dragen.
4. Maak de metalen staanders op maat
Nu wordt het spannend! De metalen staanders (ook wel verticalen genoemd) zijn de rechtopstaande onderdelen van je wand. Deze zorgen ervoor dat de wand stevig blijft staan en zijn de ruggengraat van je project. Meet de hoogte van de vloer tot het plafond (waar de liggers zijn bevestigd) en zaag de staanders op maat. Dit kan met een metalen zaag of kniptang, afhankelijk van je materiaal. Bevestig de staanders vervolgens om de 60 cm in de vloer- en plafondliggers. Gebruik een waterpas om zeker te zijn dat alles recht staat!
5. Plaats het kozijn en de metalen staanders
Met de staanders op hun plek, is het tijd om het kozijn te plaatsen. Het kozijn is waar je deur komt, dus zorg ervoor dat je ook hier precies de juiste afmetingen hebt. Dit is een belangrijk moment, want de deur moet later soepel openen en sluiten. Het kozijn monteer je op dezelfde manier als de staanders, door ze te bevestigen aan de vloer- en plafondliggers. Controleer nogmaals of alles waterpas en recht is!
6. Gipsplaat op maat maken
De fundering staat, nu gaan we de gipsplaten plaatsen. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar het is belangrijk om ze goed op maat te maken zodat ze perfect aansluiten op de staanders en het kozijn. Meet de breedte en hoogte van je wand en zaag de platen op maat. Dit kun je eenvoudig doen met een Stanley-mes. Denk eraan om voorzichtig te werk te gaan, zodat je geen scherpe randen krijgt.
7. Monteer de gipsplaten en werk deze netjes af
Met de gipsplaten op maat, kun je ze nu aan de metal studs bevestigen. Dit doe je door de platen met een schroefmachine en gipsplaatschroeven vast te zetten. Zorg ervoor dat je de schroeven niet te diep in de plaat draait, anders kan de plaat breken. Eenmaal bevestigd kun je de naden tussen de gipsplaten netjes afwerken met speciaal voegmateriaal. Strijk de voegen glad met een plamuurmes en werk alles af met wat schuurpapier voor een gladde afwerking. En voilà, je wand is klaar om geverfd te worden!
Goedkope gipsplaten kopen
Een van de grootste kostenposten bij het maken van een scheidingswand zijn de gipsplaten, maar er zijn manieren om hier geld op te besparen! Kijk bijvoorbeeld eens bij bouwmarkten of groothandels voor aanbiedingen of koop gipsplaten in bulk. Daarnaast kun je soms tweedehands gipsplaten vinden, die prima nog gebruikt kunnen worden voor een scheidingswand. Vergeet ook niet om te kijken naar de dikte van de platen. Voor scheidingswanden is 12,5 mm vaak voldoende, maar je kunt goedkopere, dunne gipsplaten vinden die ook prima hun werk doen.
Wist je dat… je met restjes gipsplaat zelfs leuke DIY-projecten kunt maken, zoals opbergplanken of een fotomuur?
En daar heb je het, je eigen scheidingswand! Het klinkt misschien als een hoop werk, maar met de juiste materialen en wat geduld is het echt goed te doen. Als je alles stap voor stap volgt, krijg je niet alleen een mooi resultaat, maar kun je ook nog eens een trotse doe-het-zelver zijn. Succes met bouwen en maak vooral veel plezier tijdens het proces!